LKE Lasershowtechnik

Säkrare pumpstyrning med jordfelsbrytare

Med den störningsfria NFO-tekniken kan det tyska företaget LKE LasershowTechnik styra vattenpumpar på ett bättre sätt. Tidigare använde man konventionella frekvensomriktare, men hade då problem med att jordfelsbrytarna ideligen löste ut. Med frekvensomriktarna NFO Sinus slipper man alla avbrott och anläggningen blir betydligt säkrare.

LKE Lasershow_kestler_L

LKE har lång erfarenhet av att använda frekvensomriktare i de anläggningar som man bygger runt om i världen – dels mobila anläggningar vid större events t ex stora jubileum och sportevenemang, dels stationära anläggningar i nöjesparker etc.

Frekvensomriktarna används utomhus för att styra pumpar, som skjuter upp vattenkaskader i olika höjd enligt ett designat program. Varje pump styrs med en frekvensomriktare och man använder olika storlekar – från 1,5 kW upp till 15 kW.

Vattnet belyses med laserljus så att olika effekter uppstår och man projicerar även bilder på vattenkaskaderna. Tillsammans bildar allt en spektakulär tillställning som syns över en hel stads- eller parkmiljö och brukar dra stor publik. Av säkerhetsskäl måste man använda jordfelsbrytare i denna typ av anläggning.

– Tidigare använde vi konventionella PWM-omriktare men då hade vi väldiga problem med att jordfelsbrytarna löste ut i tid och otid eftersom de har för höga jordströmmar, säger Matthias Kestler på LKE.  – När showen satte igång rasslade det som i ett flipperspel när alla jordfelsbrytarna löste ut. Vi var tvungna att ha en person på plats bara för att springa runt och återställa dem.

– Nu har vi använt NFO Sinus under en längre tid och är imponerade av tekniken, säger Matthias Kestler. – Med NFO-omriktarna slipper vi alla problem med jordströmmar och får en säkrare anläggning.

LKEs första riktigt stora installation med NFO Sinus gjordes i Ankara hösten 2011. Anläggningen invigdes i samband med firandet av Turkiets Nationaldag. Värdet på omriktarna i den anläggningen uppgick till ca 1,5 miljoner kronor.

 

 

 

NFO_Drives_LKE_2_w


Varje  pump styrs med  frekvensomriktare NFO Sinus. Då den är störningsfri kan  jordfelsbrytare användas och därmed blir anläggningen mer säker.

NFO_Drives_LKE_w